ÇANKIRI-ÇERKEŞ

 YONCALI KÖYÜ

KALKINDIRMA VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ

TARİHÇE

    Köyümüzden çalışmak için Ankara'ya göç etmiş bazı arkadaşlarımızın 1965 li yıllarda kurdukları dernek, bir süre faaliyet gösterse de daha sonra kapatılmıştır.

     1984 yılında Muammer Yorulmaz,Ahmet Asal,Saim Tiryaki,Hasan Asal,SatılmışKızıltepe,Ömer Karapınar ve Hüseyin Yayla'nın kurucu üye olarak  müracatları ile/adı ÇANKIRI İLİ ÇERKEŞ İLÇESİ YONCALI KÖYÜ KALKINDIRMA VEGÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ olan yeni bir dernek kurulmuştur.

Kuruluş işlemlerine göre Geçici Yönetim Kurulu ;

                                   BAŞKAN: Ahmet ASAL

                                   BAŞ.YAR: Hüseyin YAYLA

                                   MUHASİP: Saim TİRYAKİ

                                   SEKRETER: Muammer YORULMAZ

                                   KATİP: Hasan ASAL        

 olarak  görev almışlardır. Daha sonra tüzük geregi iki yılda bir yapılan olagan genel kurullarda görev değişiklikleri yapılararak;

27.10.1985 06.12.1987

BAŞKAN: Ahmet ASAL                         BAŞKAN: Saim TİRYAKİ

BAŞ.YAR: Saim TİRYAKİ                            BAŞ.YAR: Cemalettin HARMANCIK

MUHASİP: Satılmış KIZILTEPE                   MUHASİP: Satılmış KIZILTEPE

SEKRETER: Cemalettin HARMANCIK          SEKRETER: Hasan ASAL

KATİP: Hasan ASAL KATİP: Durali YAYLA

 28.10.1989 27.10.1991

BAŞKAN: Satılmış KIZILTEPE                   BAŞKAN: Ahmet ASAL

BAŞ.YAR: Cemalettin HARMANCIK               BAŞ.YAR: Saim TİRYAKİ

MUHASİP: Hasan ASAL                            MUHASİP: Hasan ASAL

SEKRETER: Ahmet ASAL SEKRETER: Satılmış KIZILTEPE

KATİP: Saim TİRYAKİ KATİP: Cemalettin HARMANCIK

 31.10.1993 21.10.1995

BAŞKAN: Ahmet ASAL BAŞKAN: Ahmet ASAL

BAŞ.YAR: Durmuş AKTAŞ BAŞ.YAR: Süleyman YILMAZ

MUHASİP: Satılmış KIZILTEPE                   MUHASİP: Abdullah TARLACI

SEKRETER: İsmail YILMAZ SEKRETER: Kadir TAŞLIGÜL

KATİP: Ahmet TARLACIOĞLU                   KATİP: Durali YAYLA

 19.10.1997 24.10.1999

BAŞKAN: Hasan ASAL                              BAŞKAN: Cemalettin HARMANCIK

BAŞ.YAR: Saim TİRYAKİ                           BAŞ.YAR: Hidayet BAL

MUHASİP: Satılmış KIZILTEPE                   MUHASİP: Durmuş AKTAŞ

SEKRETER: Kadir TAŞLIGÜL                      SEKRETER: İsa AKTAŞ

KATİP: İdris TAŞLIGÜL                             KATİP: Durali AKTAŞ

 30.12.2001 04.01.2004

BAŞKAN: Nejdet KARAPINAR                   BAŞKAN: Saim TİRYAKİ

BAŞ.YAR: Dursun TAŞLIGÜL                    BAŞ.YAR: Hasan ASAL

MUHASİP: Hidayet BAL                             MUHASİP: Satılmış KIZILTEPE

SEKRETER: Necip KABAÇALI             SEKRETER: Sadık HARMANCIK

KATİP: İsmail YEMİŞEN                     KATİP: Mustafa YEMİŞEN

 29.01.2006                                 13.01.2008

BAŞKAN: Erhan YAYLA                   BAŞKAN: Erhan YAYLA

BAŞ.YAR: Yavuz ASAL                     BAŞ.YAR: Yavuz ASAL

MUHASİP: Dursun TAŞLIGÜL                   MUHASİP: Dursun TAŞLIGÜL

SEKRETER: Yalçın YEMİŞEN                 SEKRETER: Bekir KABAÇALI

KATİP: Mustafa IŞIK                         KATİP: Mustafa IŞIK

 24.01.2010 22.01.2012 

BAŞKAN: Durali KARAPINAR                        BAŞKAN: Durali KARAPINAR

BAŞ.YAR: Mustafa ASAL                   BAŞ.YAR: Burhan ASAL

MUHASİP: Dursun TAŞLIGÜL             MUHASİP: Dursun TAŞLIGÜL

SEKRETER: Erhan YAYLA                        SEKRETER: Bilal YORULMAZ

KATİP: Yaşar YAŞA                           KATİP: Yaşar YAŞA

Yukarıda yazılı tarihlerde göreve gelen yönetim kurulları görevlerini başarıyle tamamlamışlardır. 22.01.2012 tarihinde seçilen yönetim kurulu halen görevine devam etmektedir.

DERNEĞİN HİZMETLERİ

1- Geçici yönetim kurulu ve gönül verip derneğimize üye olan saygıdeğer köyümüz insanları o günün zor şartlarında kendi gelirlerinden kısarak köy mezarlığının etrafını dikenli tel ile çevirme kararı aldılar. Köy halkı yoksulluk içinde olması nedeniyle derneğe katkı veremiyordu. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen medeni cesaret gösterip işe koyuldular. El ele omuz omuza verip köy mezarlığının etrafını dikenli tel ile çevirdiler.Böylece hayvanların mezarları bozmasına engel oldular. Dolayısıyla sessiz ve huşu içinde yatan atalarımızın rahatsız olmamasını sağladılar.  Emeği,parası ve duası nasip olan herkesten ALLAH razı olsun. 

2Yıl 1986...Dernek yöneticileri yine yoksulluk şartları altında ikinci adımı atmaya karar verirler. Köyde yaşayan insanlar için büyük sorun, Ankara'dan köye gidenlere eziyet olan Mezarlık Arkasındaki Çayın üzerine köprü yapmaya karar verirler. Köyümüz sakinleri yoksulluklarına rağmen dernek yönetimi ile el ele, gönül gönüle verip BETONARME bir köprü yaparlar. Eskiden at ve öküz arabalarının zor geçtiği , sel olduğu zaman yaya geçmenin bile tehlikeli olduğu yer insanlar ve hayvanlar için güvenli bir duruma kavuşur. Şimdi son madel araçlarımızla üzerinden rahatça geçip mezarlık ziyaretimizi yapıyoruz.Köprü yapımında ustaılk parası istemeden çalışan Niyazi Yorulmaz ile Rahmetli Ali Osman Tiryaki'ye teşekkür eder haklarını helal etmelerini isteriz.

Bu hizmetede parasıyla,emeğiyle ve gönül desteğiyle katkı sunanlara teşekkür ederiz.

3- 1991 yılında Dernek yönetimi ihtiyar heyeti ve köy ileri gelenleri fikir birliğine vararak Yoncalı Köyü Camii'ni yenileme kararı almışlardır. Ancak camii yeniden yapacak kadar ortada para yoktur. Yine de mutlaka birşeyler yapacaklar... Ankara'dan götürdükleri usta Kara Mehmet "eski cami tümden yıkmadan, yeni camii eski caminin üstüne yapmayı" önerir. Eski camiinin çatı kısmı ile minare yıkılır. Beton papuçlar dikilir. Eski camiinin üzerine yeni camii BETONARME olarak yapılır. Elde avuçta ne varsa harcanır. Cami tamamlanır ama malesef parasızlıktan minare yapılamaz.

4- Daha sonra köyümüze hizmet etmekten mutluluk duyan Necati Yemişen minare yaptırmayı kararlaştırır. Ancak takdiri ilahi buna müsade etmez. Necati Yemişen rahmetli olur. Onun hayrını devam ettirmek eşi Hanife Yemişen'e kalır. Hanife Yemişen dernek yönetimi ve ihtiyar heyeti ile işbirliği içinde eşi Rahmetli Necati Yemişen'in hayrını yerine getirir. Camimiz de minareye kavuşur. Hanife Yemişen bu arada köy çeşmesini de yıkıp şadırvanlı olarak yeniden yaptırır.Tüm bu hizmetleri yaparken hastalanır. Daha sonra vefat eder. Her ikisine de Allah'tan rahmet diler, cennet mekânları olsun deriz.

5- 2007 yılına geldiğimizde köy mezarlığı etrafına 1984 yılında yapılan dikenli telin bozulduğu görülür. Bunun nedeni hava koşulları olduğu kadar, bazı duyarsız kişilerin hayvan otlatmak için telleri aşağı yukarı zorladıkları  herkesin malumudur. Bu durumda iş yine derneğe düşer. Dernek yönetiminde olan  5 gözü kara genç daha geniş ve daha iyi ,yeni bir tel ve beton direk ile mezarlığın etrafını çevirirler. Çok az kişi aidat verdiği halde 4 yıl derneği yaşatırlar. Bu gençler, gösterdikleri medeni cesaretten dolayı her zaman alkışlanmayı hak ediyorlar.

  Bütün bunların yanısıra üyeler çocuklarına düğün yaparken derneğimiz çiçek götürerek onların mutluluğuna ortak olurdu. Daha sonra bu geleneği KÜÇÜK ALTIN olarak değiştirip(geçmiş yıllardan borcu olmayan), üyelerin düğünlerinde hedye olarak götürmeye devam edilmektedir.

 6- 2010 yılındaki olagan genel kurulda önceki yönetimde görev alan Dursun Taşlıgül ''bize bir taze kan, bir abi gerek''diyerek Durali Karapınar'ın yönetime girmesinde istekli ve ısrarlı olmuştur. Genel kurula katılanlar da Dursun Taşlıgül'ü desteklemeleri üzerine görevi kabul eden Durali Karapınar ve yönetim kurulu üyeleri dernekte yeni bir dönemin başlamasını sağlamıştır.

a-  İlk iş olarak üyeler arasında MESAJ yoluyla haberleşme sistemi kuruldu.

b- Yönetim önce birikmiş aidatları toplamayı hedefledi, yıl sonunda azımsan mayacak miktarda para toplayarak üyeleri aidat ödemeye alıştırıldı.

c- Köyümüzde ilk defa PİKNİK ŞENLİĞİ adı altında bir eğlence düzenlendi. Katılımcılar IŞIK DAĞI'na götürülerek sazlı sözlü eğlendiler. Çcuklara yarışmalar, büyükler için piyango düzenlendi. 2013 yılında 4.sü yapılacaktır.

7- Kirazlık mevkiinden köye yeni bir su getirilmesi için 4500m plastik mavi boru alımı yapıdı. Dernek üyelerinin imece usulu çalışması ile yeni getirilen su köyün deposuna akıtıldı.

8-  2011 şubatında derneğe bir lokal alma işine girişildi. Hesap yapıldı toplanan ve toplanacak aidatların üzerine üyelerden 200 TL bağış toplanarak Umut mh. Seyitgazi sk. 5/13 Seyranbağlarından 100 metrekare gelen bir lokal yeri alındı.

a-  2011 yılında köye 2000m 50'lik, 1500m 63'lük, 800m 25'lik su borusu  gönderildi. Köy muhtarı 2012 sonbaharında bu boruların bir kısmını ihtiyaç olan yerlere kullanmıştır.

b- 2012 yılında köy camisinin alt katı (eski cami) yeniden düzenlenerek oturulabilr hale getirildi. Tuvaletler ve abdest alma yerleri yeniden yapılıp fayansla kaplandı. Tüm kapı ve pencereler pimapenle değiştirildi. Caminin altına 90 plastik sandalye,14 masa,mutfak dolabı,çay ocağı konuldu. Gasilhaneye dolap ve yeni şohben(Serhan Tiryaki hayrı) kurulmuştur.

c-  Caminin çatısı, çatı olukları yenilenmiş, dış cephesi mantolama yaptırılmaya başlanmış bu çalışmalar 2013'ün ilkbaharında bitirilecektir.

9-  2013 yılı şubat ayında bu İNTERNET SİTESİ hizmete sunulmuştur.

   Geçmiş yıldan aidat borcu olmayan üye veya eşinin vefatında köye gelen misafirlere dernek 300 pide, 300 ayran ikram etmeyi üstlenmiştir.

    Ayrıca tüm cenazelerde cenaze sahibine katkı olması için dernek otobüs tutma işini üstlenmiştir. Otobüsle cenazeye giden kişilerden 15 TL otobüs parası toplanmaya başlanmıştır.

  Bütün bu çalışmaları yaparken dernek yönetimine para vererek,toplantı ve şenliklere katılarak desteklerini esirgeyemeyen hemşerilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.


Yorumlar - Yorum Yaz
Facebook Sayfamız






 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam28
Toplam Ziyaret142264
Öneriler

Web sitemizle ilgili önerilerinizi iletişim formundan yazarak bildirebilirsiniz.

Yazmak için tıklayınız.

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Saat